Κιρσοί & Εγκυμοσύνη

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη

Το να γίνεσαι μανούλα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θαύμα. Η περίοδος της εγκυμοσύνης παρόλα αυτά δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το σώμα της δέχεται σημαντικές αλλαγές προκειμένου να φιλοξενήσει ένα υγιές μωρό. Φυσικά παρόλο που μερικές από αυτές τις αλλαγές δεν είναι οι πλέον ευχάριστες (πρησμένα πόδια, αυξημένο βάρος, ραγάδες) η γέννηση ενός μωρού αξίζει οποιεσδήποτε δυσμενείς παρενέργειες.

Μετά τη γέννηση, πολλές από αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες επανέρχονται στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Κάποιες αλλαγές, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να επιμείνουν. Οι κιρσοί είναι, δυστυχώς, μερικές από τις παρενέργειες της εγκυμοσύνης που μπορούν να αντέξουν.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες της επιφάνειας των κάτω άκρων. Μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι κληρονομικοί.

Πως αναπτύσσονται οι κιρσοί;

Όλες οι φλέβες έχουν βαλβίδες μιας κατεύθυνσης που εμποδίζουν το αίμα να ρέει προς τα πίσω, προς την λάθος κατεύθυνση. Οι κιρσοί αναπτύσσονται όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα δεν μπορεί πλέον να ρέει στην καθορισμένη κανονική του κατεύθυνση και αρχίζει να διαρρέει προς τα πίσω μέσω της ελαττωματικής βαλβίδας.

Η επίδραση του αίματος που διαρρέει προς τα πίσω είναι ότι αρχίζει να συγκεντρώνεται στη φλέβα κάνοντας το τείχος της φλέβας να τεντωθεί και να χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου. Τελικά η φλέβα πρήζεται και γίνεται ορατή κάτω από το δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

Εκτός από τα δυσάρεστα αισθητικά συμπτώματα, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν: 

- Κνησμό του δέρματος και δερματίτιδα στο πόδι.

- Πρησμένα πόδια και αστραγάλους.

- Μυϊκές κράμπες το βράδυ.

- Κουρασμένα και βαριά πόδια.

- Πόνο στα πόδια.

Γιατί αναπτύσσονται κιρσοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες κιρσώδεις φλέβες. Πολλές γυναίκες που εμφανίζουν κιρσούς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να μην έχουν παρατηρήσει ποτέ φλέβες πριν και μόνο όταν μείνουν έγκυες οι φλέβες γίνονται ορατές και αρχίζουν να προκαλούν κάποια ή όλα τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Το έμβρυο που μεγαλώνει, ο πλακούντας και η μήτρα μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στις πυελικές φλέβες. Οι πυελικές φλέβες βρίσκονται μέσα στα τοιχώματα της μήτρας, στα τοιχώματα του κόλπου και του ορθού και στο Περίνεο (η επιφάνεια μεταξύ του κόλπου και του ορθού). Ακριβώς όπως οι αιμορροΐδες, οι πυελικές κιρσώδεις φλέβες μπορεί να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να προκαλέσουν πολλή δυσφορία.

Οι πυελικές φλέβες με τη σειρά τους ασκούν πίεση στις φλέβες στους μηρούς και τα πόδια και συχνά οδηγούν στην δημιουργία κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σημείωση: Η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τους κιρσούς

  1. Ξεκινήστε νωρίς να φοράτε Κάλτσες-Καλσόν Διαβαθμισμένης Συμπίεσης για να υποστηρίξετε τα πόδια σας και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Επιλέξτε ανάμεσα σε Καλσόν Εγκυμοσύνης ή Κάλτσες ως το γόνατος ή ως τον μηρό. To Bonus είναι πως με την χρήση αυτών των ειδικών καλτσών συμπίεσης καταπολεμάτε τα κουρασμένα και πονεμένα πόδια και αποφεύγετε προβλήματα όπως η φλεβική θρόμβωση ή οι ζαλάδες όταν σηκώνεστε. Δείτε τη σειρά Προϊόντων Διαβαθμισμένης Συμπίεσης που προσφέρουμε εδώ.
  2. Αποφύγετε μεγάλα διαστήματα ορθοστασίας (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έκθεση σε θερμότητα π.χ. σιδέρωμα) ή καθιστικής θέσης:
    • Όταν καθόμαστε δεν σταυρώνουμε τα πόδια.
    • Όταν χρειαστεί να σταθούμε όρθιοι για ώρα, αλλάζουμε το βάρος του σώματος μας πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο.
    • Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε ή σηκώνουμε τα πόδια ψηλά (ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς).
  3. Σωματική άσκηση. Το καθημερινό περπάτημα είναι αρκετό. Επίσης, ιδανική άσκηση είναι η κολύμβηση. Λόγω της οριζόντιας θέσης που έχει το σώμα στο νερό και της απουσίας βαρύτητας, η φλεβική επιστροφή είναι πιο εύκολη. Ο Γυναικολόγος σας μπορεί να σας καθοδηγήσει αναφορικά με το ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για το στάδιο της εγκυμοσύνης σας.
  4. Έλεγχος του σωματικού βάρους. Όσο χαμηλότερο διατηρείτε το βάρος σας τόσο λιγότερη πίεση δέχονται οι φλέβες σας. Ιδιαίτερα σημαντικό για το φλεβικό σύστημα αλλά και για μια ομαλή εγκυμοσύνη κι υγιεινή ζωή. Ακολουθήστε δίαιτες χαμηλές σε αλάτι και υψηλές σε φυτικές ίνες. Το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και είναι καλύτερα να το αποφεύγετε. Οι ίνες είναι αναγκαίες για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας, η οποία αυξάνει την πίεση στις φλέβες σας.
  5. Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα, ιδιαίτερα όσα σφίγγουν στους μηρούς ή αμέσως κάτω από το γόνατο, διότι δυσχεραίνουν περαιτέρω την σωστή κυκλοφορία του αίματος.
  6. Αποφύγετε να ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά του σώματος ώστε να μην πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα από τη διογκωμένη μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τη δεξιά πλευρά του σώματος.
  7. Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό και ηλιοθεραπεία, και να εφαρμόζετε κάθε είδους θερμότητα απευθείας στα πόδια. Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αγγείων και επιβραδύνει τη φλεβική επιστροφή.
  8. Διατηρήστε ένα υγιή τρόπο ζωής. Μην καπνίζετε και μην πίνετε αλκοόλ. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο blog μας, προέρχονται από δημοσιευμένες πληροφορίες και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή ή συνταγή και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την γνώμη των ειδικών υγείας ή άλλων αρμοδίων επιστημόνων.